Kulturluncher våren 2017

"Mitt livs stora utmaning - att förvalta ett arv"
I en fullsatt Lilla salen i Kulturkvarteret måndagen den 3 april - föreläsningen hade under en längre tid varit slutsåld - fick publiken till lekamlig spis  njuta av en god morotsoppa. För den kulturella delen stod Alexandra Hamilton. Alexandra Hamilton gav oss alla en mycket personlig inblick i sitt liv från uppväxten på Ovesholms Slott via internatskola och arbete i London till utmaningen att förvalta ett arv. Alexandra Hamilton kallades efter 10 år i London, där hon bl a gått en diamantutbildning, hem av fadern för att i juni 2013 ta över Ovesholms Slott och
det fulla ansvaret för familjeföretaget. . 

"Modern opinionsbildning"- vårens första ChriPU's föreläsning 
Vårens första gäst måndagen den 27 februari var Carolin Dahlman till vardags politisk redaktör på Kristianstadsbladet. Carolin Dahlman föreläste över ämnet Modern opinionsbildning. De stora utmaningarna är dels att få en papperstidning att fortsätta engagera i en digital verklighet, dels att få barn- och barnbarn - dvs den yngre generationen - att läsa tidning.
 

Kulturluncher hösten 2016

Öl-bryggning samt Opera med mat

Höstens första kulturlunch ägnades åt öl och öl-bryggning. Kasper Schönhult, ägare till Charlis brygghus på Trolle Ljungby slott, entusiasmerade lunchgästerna i hantverket att brygga ett gott och uppskattat öl under mottot "öl bryggs med äkta kärlek"!

Höstens andra kulturlunch ägnades åt mat och opera! Ingalill Thorsell, som driver Drakamöllans gårdshotell, berättade med inlevelse och engagemang hur bl a den lyckade kombinationen mat och opera växt fram.

 

Kulturluncher våren 2016

Geisha - ett förföriskt yrke

Vårens andra kulturlunch - måndagen den 7 mars - i ChriPU's regi gästades av Ingemar Ottosson, bl a fil dr vid Högskolan i Kristianstad, som initierat berättade om yrket som geisha! De drygt sjuttiotalet lunchgästerna fick förutom en god spenatsoppa även sig till livs vad som utmärker yrket som geisha. Ett yrke som förövrigt är hotat.

Ann-Marie Rauer först ut!

Onsdagen den 15 februari var det premiär för vårens  kulturluncher som ChriPU medverkar kring i samarbetar med Musik i Syd, Folkuniversitetet och Biblioteket.

I en sedan länge utsåld kulturlunch i Kulturkvarterets Lilla Sal fick lunchgästerna lyssna till Ann-Marie Rauer - till vardags programledare i SVT för kulturprogrammet 'Sverige' -  som på ett fängslande sätt bl a berättade om sitt arbete som programledare under rubriken "Att lyssna så man hör".

 

Premiär för Kulturlunch

Fr o m hösten 2015 är ChriPU en medarrangör av de populära Kulturluncherna i Kulturkvarteret. ChriPU har programansvaret för tre av tolv luncher.
 

Anders Sparrman -
världsresenär, slaverimotståndare & entreprenör
måndagen den 28 september 2015

Eva Björn, kultur- och konstvetare och tidigare intendent på Linnémuseet i Uppsala, förmedlade på ett engagerat, initierat och uppskattat sätt bilden av Linnélärjungen Anders Sparrman. Sparrman levde ett minst sagt omväxlande liv. Bl a utforskade han det inre av nuvarande Sydafrika samt deltog i James Cook's andra världsomsegling. Under en period var han även fattigläkare i Stockholm.
Ca 75 personer njöt av en god soppa och ett  utmärkt föredrag.

 

Färdlinjen i rött visar James Cook's andra världsomsegling där Anders Sparrman ingick i besättningen.
 

Andreas Norman
författare och f d diplomat
måndagen den 5 oktober


"9,5 på Richterskalan"


Gästföreläsare vid dagens kulturlunch var Andreas Norman, före detta diplomat och numera författare. Han berättade om sin bok "9,3 på Richterskalan", som handlar om hans erfarenheter från tsunamikatastrofen i Thaland 2005.

 

Baltzar Wachtmeister
Vd Wanås Gods AB
måndagen den 2 november 2015

"Så driver jag mitt Wanås"

Auditoriet i en fullsatt Lilla sal i Kulturkvarteret - biljetterna hade varit slutsålda en längre tid - fick utöver en god Morotssoppa sig även till livs ett intressant och trevligt framfört föredrag av Baltzar Wachtmeister kring verksamheten vid Wanås Gårds AB.

Affärsidén för Wanås Gårds AB är "ekologi i stordrift" utgående från den övergripande visionen "Wanås skall vara en levande plats med hållbarhet".
Verksamheten på Wanås omfattar totalt c 4700; skog (68%), åker (21%), bete (6%) och vatten/impediment (5%).

Verksamheten omfattar fem driftsgrenar:
- mjölk- och nötköttsproduktion
- växtodling (foder, spannmål och rotfrukter)
- skogsbruk
- fastighetsförvaltning
- jakt och viltvård

Wanås konst drivs av en stiftelse där Wanås Gods AB är representerad i styrelsen.