Höstresor i Immelnland september 2015

Resorna hösten 2015 gick till Immelnland! Bl a besöktes nobellpristagaren Harry Martinssons barndomshem i Nyteboda, Gylsboda nedlagda diabasbrott samt Kullaro där konstnärerna Jennie Thomasson och Andreas Kullaro verkar.
Foto: Kjell Nordbäck

 

Österlen maj 2014

Vårresan 2014 gick till Österlen där bl a  Orelund vid Lilla Vik samt Österlenkryddor i Köpingebro besöktes.

RESA I ÖSTERLED
Karlskrona september 2013

 

Udden Brändaholm där strikta regler gäller för de pittoreska stugorna har vi på styrbords sida (ovan). Kungsholms Fort (ovan till höger) syns föröver och är omgiven av en lummig park (till höger) med träd som tagits hem från olika delar av världen i samband med marinkadetternas långresor med Älvsnabben och Karlskrona.   

På Kungsholms Fort lyste solen med sin frånvaro och i stället var det häftiga regnskurar. Men - vår eminente guide, Sven Norén,  värmde oss med intressanta berättelser om verksamheten och livet i allmänhet på Kungsholms Fort  i historiskt perspektiv såväl som i modern tid när det var som mest utnyttjat av Kustartilleriet och Flottan. 

Efter en rundvandring i befästningen lämnar vi Kungsholms Fort och embarkerar åter M/S Gåsefjärden för att återvända till Karlskrona stad.


Äntligen! På hemresans bussfika (till höger) tittar solen fram ett kort ögonblick för första gången den dagen.
Bättre sent än aldrig!

Upptäck Bohuslän med ChriPU - maj 2013
Vår kunnige guide Bertil Jonshamre visade oss Marstrand som var Oscar II:s favoritställe om sommaren. Över staden tronar Karlstens fästning.

Trots regn och blåst på Åstol var humöret på topp och mungiporna uppåt!

Evert Taubes "Maj på Malö" har nu efterträtts av nuvarande ägaren till "Handelsman Flinks" handelsbod - Siv. Detta besök i "Taube-land" får man inte får missa!


Först besök inne i Svenneby kyrka som är Bohusläns äldsta, därefter intogs kaffe på Svenneby kyrkmur. 

Besök vid Vitlycke hällristningar är ett måste i Bohuslän och en välsmakande lunch på restaurang Skålgropen är aldrig fel.

Alla deltagarna samlade för avfärd mot Kristianstad morgonen den 24 maj 2013. 

Vårutflykt i Göingeland
maj 2013

 

 

 


Lyssna - läsa karta - se sig omkring - njuta av naturen - det gäller att hänga med!

Maryanne Jönsson från Hässleholms Miljö AB visar hur man tar hand om vårt avfall på Hässleholms Kretslopps Centrum (HKC) i Vankiva. I dessa processer är detta företag ledande i landet och har många studiebesök från andra kommuner och från utlandet. 

Vinden viner, vattnet piskas upp mot båtens långsidor och sjön är grov. Det gäller att hålla sig i bordskanten! M/S Gåsefjärden klarar dock ovädret galant.

Vi kom dock snabbt in i fortet och klättrade upp i befästningens Donjon (till vänster) där vi hade en strålande utsikt över öns befästningar och den ovanliga rundhamnen.

Sven Norén avslutar till vänster sin guidning med att berätta om Stumholmens faciliteter vid tiden för den  marina verksamheten där. Därefter väntade en tung lunch på Marinmuseets restaurang "Skeppsgossen" innan den avslutande stadsturen började.   

På stadsturen rönte Amiralitetskyrkans historia särskilt intresse. Även Rosenboms tragiska historia var hörvärd.
Till slut fann Rosenbom och reseledaren Lago Wikingsson varandra - kanske beroende på de likartade frisyrerna?

Första stopp vid Susedalens rastplats var perfekt innan den goda lunchen senare intogs på restaurang Fars Hatt i Kungälv där också vår Bohusläns-guide mötte upp.Efter ankomst till Ljungskile Folkhögskola hälsar reseledaren Disa Lundgren sällskapet välkomna till Bohuslän och till reseäventyret. 


Dagen efter var det bland annat besök till Valla kyrka med sin vackra altartavla från 1600-talet.
Därefter var det embarkering för båtfärd till Åstol.

Skönt att efter en blåsig dag komma in i värmen i gillestugan i Ljungskile.


Som sig bör avslutas Bohuslänsbesöket med en dignande västkustbuffé med havets alla läckerheter.Till vänster blir reseledaren Disa Lundgren och guiden Bertil Jonshamre avtackade för en givande och lärorik resa genom Bohuslän.

Ett proffsigt team i guiden Bertil Jonshamre och chauffören Ulf Hansson tackar varandra för väl genomförd resa och tar farväl.

Hovdala slott med tornet från 1600 och som aldrig fallit i någon angripares händer! Lite strosande på slottsområdet och en god lunch sitter bra före guidningen inomhus. 

Efter "bussfika" vid Gumlösa kyrka tog Friherren Johan Barnekow själv hand om guidningen på Sinclairsholms Gods. Uppmärksamheten var på topp under denna personliga och underhållande guidning och naturligtvis avslutades besöket med sparrisshopping. Godset har en av landets största sparrisodlingar!

Vårutflykten avslutades med en bussguidning längs vägen genom Färlöv och en beskrivning av Araslövs slott och hur Hans Excellens, Friherren Carl Adam Wrangel af Adinal skapade Araslövs Farmer vid sekelskiftet 1700-1800. Besöket vid Wrangels monument i Wrangels egen allé mellan Färlöv och Karpalund var naturligtvis ett måste.