01 Estland med Hans Lepp
Specialresa för Christianstads Pensionärsuniversitet 3-8 september 2019


Med kulturrådet och baltikumkännaren Hans Lepp reser Christianstads Pensionärsuniversitet till Estland. Hans Lepp tar oss med på vandringar i Tallin (Reval) där vi bl. a. besöker 
Domkyrkan med mängder av minnen från den svenska tiden. På konstmuseet Kumu guidar Hans oss genom den estniska konsthistorien. I svenska S:t Mikaels kyrka tar kyrkoherde Patrik Göransson emot och berättar om församlingen dramatiska historia. Under en heldag besöker vi vackra Tartu (Dorpat) där Gustav II Adolf grundade Sveriges andra universitet. Här guidas vi i det uppmärksammade nya nationalmuseet som berättar nationens historia. Hans tar oss också med på en stadsvandring längs de vindlande smågatorna med besök bl a i universitetet. Svenskbygderna vid Estlands västkust möter vi också under en heldag. Under resans gång berättar Hans Lepp om olika delar av det estniska samhället. Resan ger även gott om tid för umgänge och egen tid i Tallinn.


Dag 1. Tisdag 3 september. Avresa med tåg från Hässleholm kl 10:54. Ankomst Stockholms Central kl. 14:35. Transfer med buss från Cityterminalen till Värtaterminalen, Ola Olsson Mejt resor möter på Cityterminalen. Kl 15:30-15:50 Samling i Värtaterminalen. Stockholm. Ola Olsson och ciceron Hans Lepp delar ut biljetter. Kl. 16:30 – 18:30 kaffebuffé i skeppets konferenslokal följt av föredrag av Hans Lepp. Efter egen tid på fartyget samlas vi för gemensam trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec.


Dag 2. Onsdag 4 september. Tallinn med Domberget Kl. 07:00 – 09:30 specialfrukost serveras. Kl. 10:15 ankomst Tallinn (Reval) med avstigning på egen hand. Vi återsamlas sedan nedanför rulltrapporna i ankomsthallen. Busstransfer upp till vårt centrala hotell där vi lämnar in våra väskor. Hans tar oss sedan med på en historisk vandring genom Tallinns gamla stad präglad av sina medeltida kalkstenshus. Gamla stan är uppdelad i en nedre stad som historiskt var köpmännens och handelsmännens stad och en övre stad, Domberget som var kyrkans och adelns stad. I den nedre staden besöker vi svenska S:t Mikaels församling där kyrkoherde Patrik Göransson tar emot. Patrik berättar om församlingens dramatiska historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet. I kyrkans källarvalv besöker vi även det lilla kyrkomuseet med klenoder från de olika estlandssvenska kyrkorna. Här får vi höra mer om estlandssvenskarnas historia och bjuds på kyrkkaffe. Hans tar oss sedan med upp på Domberget där vi besöker domkyrkan som tidigare var den tyskbaltiska adelns egen kyrka. Här tar vi del av den unika samlingen av begravningsvapen och epitafier varav många med anknytning till Sverige och svensktiden. Efter egen tid samlas vi för gemensam middag på hotellet, kl 19:30.

Dag 3. Torsdag 5 september. Tartu, Sveriges andra universitet Kl. 07:00 – 08:00 frukost. Kl. 08:00 startar vi med vår buss för en heldagsutflykt till Estlands andra stad Tartu (Dorpat). Staden ligger i den historiska skärningspunkten mellan östligt (ortodoxt) och västligt (katolskt och senare protestantiskt) inflytande. Här har novgorodiska och senare ryska trupper under historien drabbat samman med tyskar, svenskar och polacker och alltid med den lokala befolkningen som främsta offer. Genom Emajõgi å (Embach) har staden förbindelse med Peipussjön och därifrån via Narvafloden med Finska viken. Tartu är främst berömt för sitt universitet, grundat av Gustav II Adolf år 1632 som Sveriges andra universitet. Under senare delen av 1800-talet blev Tartu universitet med sina livaktiga studentnationer kärnan till en gryende nationalism som senare bidrog till Estlands bildande. Staden skadades svårt under andra världskriget, men flera byggnader har kunnat återuppbyggas.     Framme i Tartu besöker vi först det nyinvigda Nationalmuseum (Eesti Rahva Museeum). Här väntar en guidad tur genom utställningar om Estlands historia och genom museets etnografiska samlingar. I museets park anar vi resterna av Raadi/Ratshof, släkten von Lipharts magnifika herrgård, vilken lades i ruiner under striderna kring Tartu 1944. Vi intar lunch på museet innan vi fortsätter in till centrum där Hans tar oss med på en stadsvandring. Vi ser då bl a det vackra Rådhustorget och besöker universitetet. Åter i Tallinn ca kl 18:30. Middag på egen hand.   

Dag 4. Fredag 6 september, Estlands västkust med svenskbygderna Kl. 07:30 – 08:15 frukost. Kl. 08:30 avresa med hyrd buss. Vi reser västerut mot Viks län. I Padis besöker vi den gamla klosterruinen och dricker förmiddagskaffe hos baron Karl von Ramm på Padis Herrgård. Under medeltiden var Padis cictercienserkloster den största markägaren i Estland och Nyland. Vi reser vidare ut på Nuckö, fram till evakueringen 1944 en urgammal estlandssvensk socken. Ursprungligen en halvö har Nuckö med tiden ”vuxit samman” med fastlandet. Åren 1580-1710 befann sig Nuckö under svenskt styre, en tid då kulturlivet blomstrade, och redan 1650 omnämns den första folkskolan. På Nuckö besöker vi St Katarina kyrka uppförd i början av 1500-talet i sengotisk stil. På kyrkogården möter vi nästan enbart svenska namn. Vi fortsätter sedan till den lilla staden Hapsal (Haapsalu, ”Asplunden”), förr en berömd kurort med en historia som förlorar sig ner i 1200-talet. I hamnen besöker vi Aibolands Museum, estlandssvenskarnas museum och kulturcentrum. Här får vi en guidning av museets förnämliga samling av
allmogebåtar och estlandssvenskt textilhantverk. Efter gemensam lunch tar vi oss sedan upp längs slingrande medeltida gator till den gamla biskopsborgen (nu en ruin) byggdes med hjälp av bl.a. svenskar som huvudsäte för det medeltida biskopsdömmet Ösel-Wiek. På Ilons sagovärld möter vi Ilon Wkilands berömda bildvärld. Här ser vi bl a hennes berömda Astrid Lindgrenillustrationer varav många av motiven har sina förlagor i Hapsal där hon växte upp på 1930-40-talet. På återresan till Tallinn stannar vi till vid ser vi Riisipere (Schloss Riesenberg) släkten Stackelbergs gamla gods. Riisipere som är under renovering är ett av de främsta exemplen på de tidiga 1800-talets nyklassicistiska herrgårdsarkitektur i Baltikum. Det är under denna tid som godsens guldålder inföll.  Intill herrgården ligger i ruinerna av det gamla godsbränneriet. Brännvinsbränningen var godsens främsta inkomstkälla och buteljerades i St Petersburg för hela den ryska marknaden. Åter i Tallinn ca kl 18:30. Egen tid och middag på egen hand.

Dag 5. lördag den 7 september. Tallinn på egen hand och Ockupationsmuseet och Kumu konstmusem. Kl. 07:45 – 09:30 frukost och utcheckning. Kl. 09:30 samling i lobbyn för gemensam promenad till återinvigda Ockupationsmuseet som berättar om Estlands dramatiska 1900-tals historia med sovjetiska och tyska ockupationer. Kl. 11:00 – 14:15 egen tid i Tallinn med lunch på egen hand. Kl. 14:15 avresa med buss från hotellet, då vi tar vårt bagage med oss. Vi beger oss till det nya samtidskonstmuseet KUMU, invigt 2006. Museet, som är ritat av den finske arkitekten Pekka Vapaavuori har en dramatisk placering, då det skär ned genom kalkstensplatån Lasnamägi (Laxberget) till den bördiga ravinen Kadriorg (Katarinadalen). Byggnaden är uppförd i en kombination av kalksten, patinerad koppar och glas. Museet rymmer estnisk konst från 1800-talets senare hälft fram till modern tid. Hans Lepp ger sedan en introduktion till den estniska konsthistorien som vi kan uppleva i museets fasta utställningar. Kl. 16:45 incheckning på Tallink för hemresa (avgång kl 18:00). Kl. 20:30 middag, smörgåsbord med vin/öl.


Dag 6. söndag den 8 september Kl. 07:00 – 09:30 frukost. Kl. 10:15 ankomst Stockholm, Transferbuss till Cityterminalen Avgång med tåg 12:25 från Stockholms Ceentral med ankomst Hässleholm kl 16:09. Hans Lepp Hans Lepp är konsthistoriker, kulturråd och diplomat. Åren 1991-1994 var han Sveriges första kulturattaché i det åter självständiga Estland. Hans har bl a skrivit om svensktidens Estland och om Estlands herrgårdar.

Resefakta: Pris 9 750 SEK i delad dubbelhytt fönster och del i dubbelrum på hotel. Tillägg 1 500 SEK enkelhytt fönster och enkelrum på hotellet.
Bokning. info@mejtresor.se tel. 0704-220174.

Begränsat antal platser.
Boka så tidigt som möjligt för garanterad plats I priset ingår: Tåg Hässleholm – Stockholm t&r, busstransfer Cityterminalen – Värtahamnen t&r, Stockholm – Tallinn t&r i delad A2 fönsterhytt, kaffebuffe, trerättersmiddag med två glas vin kaffe & avec på utresan, smörgåsbord med vin/öl på hemresan, Specialfrukost på ut- och hemresan, tre nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Tallink City Hotel, tre hotellfrukostar, en trerätters middag i land med två glas vin och kaffe, två luncher i land, två förmiddagskaffe i land, samtliga inträden och transporter enligt programmet. Mejt Resor Ab org nr. 559015-3838 är medlem i Svenska Resebyråföreningen, SRF och har tecknat resegaranti hos Kammarkollegiet. Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet