Senioruniversitetets resor

För att delta i våra arrangerade resor måste du vara medlem. Klicka här och du får alla detaljer om medlemsskap och kan ordna den saken direkt.

 

Vi är ingen juridisk person som t ex en resebyrå som har resor som sin kärnverksamhet utan en ideell förening som erbjuder medlemmarna besök till olika platser och evenemang. Statlig resegaranti är därför inte möjlig att teckna. Vi uppmanar de medlemmar som avser delta i resorna att se över sina egna försäkringar vad gäller skydd mot eventuella skador och sjukdomar som kan inträffa i samband med själva resan.
Vår tecknade "Deltagar-olycksfallsförsäkring för pensionärs-
grupper"
skall ses som ett komplement till den egna olycksfalls-försäkringen.

 

Föreningen vill inte drabbas av kostnader för den som anmält sig och beretts plats men som av någon anledning inte deltar och inte har lämnat återbud. Vi tilläm-par därför särskilda regler för avbokning. Se respektive resa för detaljinformation.
 

Höstens resor finner du i listan nedan

Betala inte förrän Du fått besked om att Du kommit med på resan.


09 Musik Malmö Live INSTÄLLD
Torsdag den 3 februari kl. 19.00.
Vi besöker Malmö Live och Malmö Symfoniorkester som ger Mozarts stora G-mollsymfoni nr 40. Ett verk som spelats in i minst 85 tolkningar. Enligt Goulding en av Mozarts 10 i topp.
W A Mozart (1756–1791) kräver ingen närmare presentation, han erkänns av många som musikhistoriens största naturliga geni. ”Det personliga uttryck som skiljer ett romantiskt verk från de klassiska verkens formella, tillbakadragna fulländning känner man starkare i detta verk än i något annat. I G-mollsymfonin möts klassicism och romantik” (Eric Blom).
Efter paus lite moderna verk. Grace Williams Fantasia on Welsh Nursery Tunes och The Plusgrave Concerto for Orcestra.
Anmäl intresse. Om tillräckligt många anmäler sig tar vi kontakt och köper gruppbiljetter i klass ca 300 kr.
Konserten börjar 19.00 Biljetter delas ut från kl 18.00
Enskild resa till Malmö.
Kontakt: Jan Seebass, 0708-237118.

10 Studiebesök på Gratia Dei
Måndag den 14 mars 2022 kl. 14.00.
År 1950 startade prästen Gunnar Rosendal, fader Gunnar, från Osby Himmelska Glädjens Kapell.
Robert Johannesson som nu är föreståndare och bosatt i fader Gunnars gamla lägenhet visar och berättar om Gratia Dei. Han har en ansenlig samling av gamla operaskivor som vi kommer att få lyssna till.
Avgift: 50:-
Deltagarantal max 15 st.
Kontakt: Elisabeth Eriksson, tel.0705- 12 48 12.

11 Malmberg
Tisdagen den 5 april kl 10.00. Vi har tidigare fått ställa in detta studiebesök p g a pandemin, men nu gör vi ett nytt försök.
Malmberg i Yngsjö har en 150-årig historia vad gäller teknik att hitta och hantera vatten, framförallt för konsumtion. Man pro- jekterar och levererar anläggningar för dricksvatten, men arbetar numera även med rening av avloppsvatten, biogas, geoenergi m m. Man har en omfattande tillverkning av utrustning.
Vid besöket får vi en genomgång av några aktuella Malmbergsprojekt, samt ett besök i deras verkstäder.
Tid: 10.00 – 11.30
Plats: Malmbergs Huvudkontor, Gamla Byvägen 41, Yngsjö. Avgift: 50:- Deltagarantal max 25 st.
Kontakt: Jan Seebass, 0708 23 71 18, janseebass@gmail.com

12 Musik Malmö Live
Torsdag 7 april kl 19.00.
Sibeliusfestival med tre konserter på Malmö Live. Jean Sibelius (1865–1957) . Jean Sibelius symfoni nr 4 i A moll fr 1910.
”Att möta Sibelius är som att konfronteras med en naturmakt. Han ser ut som en gammal kungsörn i storm, som en vresig fura eller som en imperator i granit, ty marmor är alltför vekt material för hans bild. Samtidigt har han världsmannens elegans i sitt språk, i sin mänskliga stil.” (Rangström)
Malmö Symfoniorkester med Robert Trevino som dirigent.
Jean Sibelius symfoni nr 3 i C dur fr 1904-1907.
”Av den eruptiva lidelsen i de två första symfoniernas tonspråk finns här inte mycket kvar, expressiva och koloristiska hänsyn har fått ge vika för en lugn och behärskad men lysande färgskala, stämningen andas klarhet och ljus, motiven tycks bära en doft av lantlig idyll ...” (Ringbom).
Anmäl intresse. Om tillräckligt många anmäler sig tar vi kontakt och köper gruppbiljetter i klass 300 kr.
Konserten börjar 19.00. Biljetter delas ut fr kl 18.00 Enskild resa till Malmö.
Kontakt: Jan Seebass, 0708-237118.

13 Resa till Ordrupgaard
Onsdagen 27 april. Avresa 9.00/9.15.
Vårresan går till Ordrupgaard, konstmuseet utanför Köpenhamn, uppfört av Wilhelm och Henny Hansen i början av 1900-talet, som deras privatbostad.
Familjen Hansen var hängivna konstsamlare, med två huvudinriktningar. Den ena fransk konst, främst impressionister. I samling- arna finns verk av Monet, Degas, Sisley och Renoir. Men även verk av Delacroix, Ingres, Gauguin och Courbet. Den andra delen är dansk konst från 1800-talet och början på 1900-talet.
Museet fick 2005 en tillbyggnad med spektakulär arkitektur, nu främst för särutställningar, under våren visas här utställningen ”Gauguin och hans vänner”! Den permanenta impressionistutställ- ningen huserar i en ny, halvt underjordisk byggnad, ritad av den norska arkitektfirman Snöhetta, ska bli spännande att uppleva denna.
Om det blir någon tid över, kan man besöka den kände danske arkitekten Finn Juhls hem, som idag är museum.
Vi reser via Malmö. På vägen till Köpenhamn ordnar bussbolaget med kaffe. Museet har ett café, som serverar kaffe, te, öl och smörrebröd. Obs att detta inte ingår i priset.
Hemresa går via Strandveien och Helsingör till Kristianstad.
Bussen avgår från biblioteket kl 9:00 och från Sommarlust kl 9:15. Hemkomst ca kl 18.
Avgift: 600:-. I priset ingår resa och kaffe på nervägen till Köpen- hamn, inträde och guidning.
Kontakt: Bengt Haugwitz, 0727 33 25 74 och Eva Borg Brufors, 0720 49 50 32.

14 Vandring på Kjugekull
Onsdagen 4 maj kl 10.00, samling parkeringen Kjugekull. Välkommen till en spännande upptäcktsfärd bland stenblock, berghällar, skog och hed längs naturstigar på Kjugekull.
Guide: Bengt Kjellgren
Avgift: 50 kr. Villands härads Hembygdsförening bjuder på kaffe och visar sina återuppbyggda lokaler.
Kontakt: Eva Borg Brufors, 0720 49 50 32.

15 Vårresa till Bjärehalvön
Onsdagen 25 maj. Avresa 8.00/8.15.
Vi kommer att besöka Birgit Nilssons museum som är inrymt i hennes fädernesgård där vi går runt individuellt med
headset. Därefter besöks också Västra Karups kyrka.
Lunch intages på Hovs Hallar, ingår i priset.
Vi åker på natursköna vägar till Cafe Killeröd där vi bjuds på eftermiddagskaffe. Intill cafeet ligger en stearinljusfabrik som vi kommer att besöka.
Bussen avgårfrån biblioteket kl 8:00 och från Sommarlust kl 8:15. Hemkomst beräknas mellen kl 18–19:00.
Max antal 50 personer.
Pris: 700:-.
Kontakt: Eva Borg Brufors tel.0720-495032 och Elisabeth Eriksson tel. 07051248 12.

16 Studieresa/utfärd, Österlenkyrkor
Torsdagen den 2 juni.
Senvåren eller rättare försommaren 2021 besökte vi under en dags utfärd tre Österlenkyrkor med guidning. ”En dag” får ses med viss modifikation eftersom den stora intresserade gruppen, av pandemiska skäl, fick delas in i två likadana utfärdsdagar.
Eftersom så många intressanta kyrkoobjekt bara väntar på vårt besök och eftersom intresserade deltagare finns, så genomför vi en ny utfärd till tre nya Österlenkyrkor på försommaren 2022.
Givetvis väljer vår egen guide Ann Renbjer tre nya kyrkor. En svår uppgift, det finns ju så många och alla har sin egen historia och stil.
På sedvanligt vis går vi efter besöket med Anns guidning vidare med mycket nytt vetande och en hel del uträtade frågetecken samt en härlig dags samvaro.
Föregående resa gav vid handen att transporten med egna bilar eller tillsammans med någon god vän var en smidig och bra lösning. Så vi har valt att även denna gång organisera resandet på detta sätt.
Vid reseproblem kontakta värden för vidare undersökning om möjlighet till samåkning
Vid läglig tidpunkt mitt på dagen gör vi ett uppehåll för lunch och lite senare på eftermiddagen, före hemfärden, planerar vi för eftermiddagskaffe.
Tid och plats: Vi samlas vid det första besöksmålet torsdagen den 2 juni kl. 10.00. Vilket detta blir meddelas senare direkt till anmälda deltagare.
Deltagarantal: Max 25 personer.
Kontakt: Åke Swärd, 0706-85 68 70, ake@sward.dk
Avgift: 325:-.