Senioruniversitetets resor

För att delta i våra arrangerade resor måste du vara medlem. Klicka här och du får alla detaljer om medlemsskap och kan ordna den saken direkt.

 

Vi är ingen juridisk person som t ex en resebyrå som har resor som sin kärnverksamhet utan en ideell förening som erbjuder medlemmarna besök till olika platser och evenemang. Statlig resegaranti är därför inte möjlig att teckna. Vi uppmanar de medlemmar som avser delta i resorna att se över sina egna försäkringar vad gäller skydd mot eventuella skador och sjukdomar som kan inträffa i samband med själva resan.
Vår tecknade "Deltagar-olycksfallsförsäkring för pensionärs-
grupper"
skall ses som ett komplement till den egna olycksfalls-försäkringen.

 

Föreningen vill inte drabbas av kostnader för den som anmält sig och beretts plats men som av någon anledning inte deltar och inte har lämnat återbud. Vi tilläm-par därför särskilda regler för avbokning. Se respektive resa för detaljinformation.
 

Höstens resor finner du i listan nedan

Betala inte förrän Du fått besked om att Du kommit med på resan.

09 Fjärilssafari
Fjärilssafari Vi tittar på fjärilar i fält under ledning av vår sedvanlige ciceron Patrik Sjögren. Lämplig klädsel och fika anbefalles. Tid: Någon dag i juli månad enligt senare besked (vackert väder krävs).
Plats: Någonstans i Kristianstad-/ Åhus-/Maglehemstrakten
Deltagaravgift 50 kr. Intresseanmälan snarast via hemsidan eller folke.svantesson@telia.com eller 0768 25 85 11.
När:Tider och plats enligt särskild kallelse
Avgift:50 kr
Medlemskap:obligatoriskt

10 Vandring på södra sidan av Kjugekull
Vandring på södra sidan av Kjugekull Onsdagen 7 september kl. 10.00, samling vid parkeringsplatsen. Guide: Bengt Kjellgren. Välkommen att upptäcka den södra sidan med skog och hedlandskap i kuperad terräng. Avslutas med kaffe i hembygdsgården.
Avgift 50 kr som tillfaller Villands härads hembygdsförening. Kontakt: Eva Borg, 0720 49 50 32.
Ort:Kjugekull
När:Ons 7/9 kl 10:00 - 14:00
Avgift:50 kr
Medlemskap:obligatoriskt

11 Musik Malmö Live, Malmö Symfoniorkester
Musik Malmö Live. Malmö Symfoniorkester Torsdagen 22 september kl. 19.00. En idyllisk utflykt till landsbygden bland festande bönder och ”svirrande lärkor”. Malmö Symfoniorkester ger Pastoralsymfonin, dvs. Beethovens 6:e symfoni, Griegs Symfoniska danser och Ralph Vaughan Williams Lärkan lyfter.Beethovens Pastoralsymfoni gestaltar en utflykt på landet med sjungande småfåglar, muntert porlande bäckar, dansande bybor och storm. Verket var banbrytande för programmusikgenren, som präglade en stor del av den romantiska eran på 1800-talet. Den norska naturen är ofta närvarande i Edvard Griegs musik. I symfoniska danser finns såväl fjordar och mörka skogar som extatisk logdans. SeniorU köper gruppbiljetter i prisklass 300 kr. Eftersom det är kort tid mellan anmälan och konsert kan det bli varierande biljetter beroende på tillgång. Var och en reser till Malmö på eget initiativ. Biljetter delas ut från kl. 18.00. Kontakt: Jan Seebass, 0708 23 71 18.
Ort:Malmö
När:Tor 22/9 kl 18:00 - 22:00
Avgift:300 kr
Medlemskap:obligatoriskt

12 Dagstur till Äppelmarknaden på Svabesholm
Dagstur till Äppelmarknaden på Svabesholm Onsdagen 28 september kl. 13.00. Äppelriket uti Skåneland, från Vånga i nordost till Ystad i syd. Följ med på en dagstur till kärnan av äpplet, till Äppelmarknaden på Svabesholms Kungsgård i Kivik. Vi njuter av allt som har anknytning till äpplen och, inte minst, beskådar den vackra Äppeltavlan! Efter all kunskap inhämtad om Malus domestica, sprunget från Asien, tar vi oss vidare mot Stenshuvud och en god fika på Café Annorlunda vid 15-tiden. Kostnader för fika står var och en för själv på plats. Med fika, livliga diskussioner, funderingar och utvärderingar. Därefter hemfärd när så önskas. Samling på parkeringen Naturrum i Kristianstad för samåkning kl. 12.00, för att sammanstråla med dem som åker direkt till Svabesholm kl. 13.00.
Avgift:100:-. Inkluderar inträde och ett vykort från nejden, att spridas till vänner. Kontakt: Sven Edlund, 0706 85 55 14, sven@elytria.se.
Ort:Svabesholm
När:Ons 28/9 kl 12:00 - 17:00
Avgift:100 kr
Medlemskap:obligatoriskt

13 Vi reser till Glasriket
Vi reser till Glasriket Onsdagen 12 oktober. Tidigare resor till Glasriket har varit mycket uppskattade. Nu besöker vi nya resmål. Glasriket är inte som förr, i stället för stora glasbruk finns det nu små studioglashyttor med en ny generation glaskonstnärer och ett fåtal bruk som nu är små. Vi besöker Kosta med sin fantastiska utställning och med tillfälle till shopping och lunch på Kosta Boda Art Hotel, restaurangen designad av Ulrica Hydman Vallien. Den som inte varit i Kosta senaste 10 åren kommer att uppleva något helt nytt. Transjö Hytta, idyll i mästarklass, ligger nära på hemvägen. Bergdala Glasbruk, nytändning i 1800-talshyttan, där tidigare ägaren till Åhus Studiohytta nu är verksam, besöker vi på uppvägen. Slutligt program kommer när hyttorna har fastlagt sina verksamheter.
Vi beräknar priset till ca 600 kr, resa med buss, lunch och kaffe. Men exklusive egna glasinköp. Priset kan ändras i den situation vi befinner oss så det går inte att fastställa. Anmäl intresse som vanligt, alla som anmäler sig preliminärt får ytterligare info. Kontakt: Jan Seebass, 0708 23 71 18
Ort:Glasriket
När:Ons 12/10 kl 08:00 - 16:00
Avgift:600 kr
Medlemskap:obligatoriskt

14 Studiebesök på Nymölla
Studiebesök på Nymölla Onsdagen 19 oktober kl 10.00. Välkomna till Nymölla. Här får vi följa tillverkningen ”från ax till limpa”, dvs. från stock/flis till färdigt papper. Bruket består egentligen av två fabriker. I massafabriken sönderdelas stockar och träflis till små fibrer, s.k. pappersmassa. Dessa fibrer pumpas sedan över till den andra fabriken, pappersbruket, där man tillverkar papperet med dessa små fibrer som byggstenar. Papperet skärs slutligen upp till bl.a. A4-papper, som är brukets huvudprodukt. Tid: Onsdagen 19 oktober, kl. 10.00 – 12.00. Plats: Vakten, Nymölla. Var och en åker med eget fortskaffningsmedel. 
Avgift: 50 kr, max. 30 st deltagare. Obs att det under guidningen förekommer ett antal trappor! Kontakt: Bengt Haugwitz, 0727 33 25 74
Ort:Nymölla
När:Ons 19/10 kl 10:00 - 14:00
Avgift:50 kr
Medlemskap:obligatoriskt

15 Dagstur till Karlshamn
Dagstur till Karlshamn Onsdagen 5 oktober. Följ med på en dagstur till Karlshamn. Karlshamn, inte bara känt för glass, margarin, punsch och färjan till Klaipeda …
Från Kristianstad går tåget kl. 09.37 och är framme i Karlshamn kl. 10.20. Tågbiljetten kostar 274:- tur och retur (med reservation för eventuella justeringar) och bokas av var och en. Samåkning är givetvis ett alternativ för dem som så önskar. Samling för alla på parkeringen Resecentrum i Karlshamn kl. 10.30. Vi besöker Karlshamns Museum och får lära oss mer om ortens historia och öden. Vi får en guidad tur runt museet, Punschmuseet och Skottbergska Gården. Efter guidningen tar vi en nätt promenad till en restaurang och intager en stärkande lunch. Vi avslutar besöket i Karlshamn med en stadsvandring och beskådar ett antal historiska byggnader och platser. Hemresa från Karlshamn kl. 15.35 för att vara tillbaka i Kristianstad kl. 16.19.
Avgift: 320:-, här ingår inträde och guidning på Karlshamns museum samt lunch. Kontakt: Sven Edlund, 0706 85 55 14, sven@elytria.se.
Ort:Karlshamn
När:Ons 5/10 kl 09:37 - 17:37
Avgift:320 kr
Medlemskap:obligatoriskt

16 Musik Malmö Live, Malmö Symfoniorkester
Musik Malmö Live. Malmö Symfoniorkester Torsdagen 6 oktober kl. 19.00. Sjostakovitjs symfoni nr 12 och en seglats på det underliga och farliga havet. Den 12:e symfonin skrevs som en hyllning till Lenin men frågan är hur uppriktig tonsättaren var i sin vördnad? Den skrevs 1961 i samband med kommunistpartiets kongress och Chrusjtjovs uppgörelse med Stalinkulten och historiens kraftigaste atombomb sprängdes. Den syrisk-amerikanske tonsättaren Kareem Roustom har komponerat Strange Sea som är ett beställningsverk för MSO med inspiration från Edith Södergrans dikt Det underliga havet, som slutar med löftet ”Vad som har hänt i sagan skall hända även mig” samt delar av den palestinsk-syrisk-svenske poeten Ghayath Almahouns dikt The poet can turn into a wolf.
SeniorU köper biljetter i prisklass 300 kr. Var och en reser till Malmö på eget initiativ. Biljetter delas ut från kl. 18. Kontakt: Jan Seebass, 0708 23 71 18.
 
Ort:Malmö
När:Tider och plats enligt särskild kallelse
Avgift:300 kr
Medlemskap:obligatoriskt

17 Julens blommor
Julens blommor Studiebesök hos Odla.nu i Viby. Onsdag den 7 december kl. 14.00. Vi träffas utanför Odla.nu i Viby, intill väg 118. Max. 20 personer, så först till kvarn … SeniorU bjuder på fika. Odla.nu bjuder på rabatter och intressant visning. Avgift 50 kr. Kontakt Jan Seebass, 0708 23 71 18
 
Ort:Enligt Senare Besked
När:Ons 7/12 år 2022 kl 14:00 - 17:00
Avgift:50 kr
Medlemskap:obligatoriskt

18 Statens Museum for kunst i Köpenhamn, Henri Matisse
Statens Museum for kunst i Köpenhamn – Henri Matisse Torsdagen den 19 januari avresa kl. 09.00/09.15. Statens Museum for Kunst visar nu verk av en av konstens stora, Henri Matisse. Han påverkades i början av sitt liv mycket av impressionismen, men utvecklade senare en egen stil, och han räknas som en av de stora inom fauvismen. Inom denna konstart är användningen av färgenen av de viktigaste delarna. En mer känd ”släkting” till denna konstart är expressionismen. Matisse har haft en stor påverkan på många svenska konstnärer som Grünewald, Hjertèn och Jolin. Vi åker till Köpenhamn, där vi äter lunch. Vi tar oss sedan till museet, där vi får en guidning av utställningen. Därefter finns det möjlighet att se resten av museet, som håller hög klass. Den svenska motsvarigheten till museet är Nationalmuseum i Stockholm. Alternativt finns möjligheten att besöka Hirschsprungska Samlingen Torsdagen den 19 januari avresa kl. 09.00/09.15. Statens Museum for Kunst visar nu verk av en av konstens stora, Henri Matisse. Han påverkades i början av sitt liv mycket av impressionismen, men utvecklade senare en egen stil, och han räknas som en av de stora inom fauvismen. Inom denna konstart är användningen av färgen ed främst dansk konst från 1800-talet, belägen ca 200 m från museet. Det finns ytterligare näraliggande alternativ som Rosenborgs slott med kronjuvelerna (obs stänger kl. 16.00) eller Naturhistoriska museet. Bussen avgår från Biblioteket kl. 09.00 och från Sommarlust kl. 09.15. Hemkomst ca kl. 19.
Avgift: Preliminärt ca 900 kr. I avgiften ingår resa, lunch, inträde på museet samt guidning. Obs max. 45 deltagare. Kontakt: Sven Edlund 0706 85 55 14 och Eva Borg 0720 49 50 32.
 
Ort:Köpenhamn
När:Tor 19/1 år 2023 kl 09:00 - 19:00
Avgift:900 kr
Medlemskap:obligatoriskt